voda

Proč město Chrudim prodalo v roce 2005 svou vodu, když městská firma neprodělávala? Podle výročních zpráv společnosti Vodohospodářské služby Chrudim a.s., jejímž majoritním (95%) vlastníkem je dceřiná firma rakouské společnosti Energy AG, získává zahraniční koncern na dividendách průměrně kolem 15-20 milionů korun ročně. Tento zisk tak odtéká do Rakouska. Pojďme vrátit chrudimskou vodu zpět do rukou občanů, a snížit tak její cenu.

• Smlouva je uzavřena do konce roku 2030 - pojďme už nyní připravit možnosti, jak se z ní vyvázat a dostat chrudimskou vodu zpět plně do rukou měst a obcí v chrudimském okrese.
  • Celkové propočtené snížení ceny vody může být až o 20 % - tedy ze současných 79Kč za m3 na 63Kč za m3.
  • Společnost Energie AG dala za možnost účtovat nám vodu se smlouvou na 25 let 155 mil. korun - již po méně než 10 letech má tak investici nazpět a dalších 15 let pobírá slušný výnos za to, co dříve dělala městská firma, která nemusela generovat zisk.
  • V konečném důsledku jde o to, že voda několikrát skokově zdražila, a to až po převzetí ekonomicky lukrativní části městských služeb zahraničním kapitálem.