Ptáte se nás: Co se vám povedlo? Tady jsou odpovědi

14. září 2022
Ptáte se nás: Co se vám povedlo? Tady jsou odpovědi

Mnoho lidi se ptá, co Piráti za poslední čtyři roky na radnici vlastně udělali. Za jakými změnami stojí a co to přineslo lidem ve městě? Mezi jejich hlavními prioritami bylo udělat radnici transparentnější, více zapojit občany Chrudimi do veřejného dění, lépe pracovat s odpady, starat se o životní prostředí a v neposlední řadě rozjet dlouho stojící investice. Jaký je tedy výsledek?

Co se týče jejich hlavních témat, tj. transparentnosti a zapojení veřejnosti, tak zavedli online přenosy ze zastupitelstva, prosadili participativní rozpočet „Tvořím Chrudim“, který pomohl vzniknout už mnohým dobrým věcem. Například několika dětským hřištím. Zavedli rozklikávací rozpočet, aby každý viděl online hospodaření města a začali zveřejňovat jmenovité hlasování Rady města. V neposlední řadě otevřeli komise Rady města veřejnosti, aby se každý mohl zapojit do příprav projektů.

cos se povedlo

Investice a životní prostředí

Překvapili svou odborností v rámci investic, když dokázali vytáhnout objem financí na nejvyšší částku za posledních devět let - nyní v roce 2022 je investiční rozpočet přes 160 milionů korun. Konečně dotáhli do realizace stavbu kanalizace Medlešice, která se nyní staví a dokončili sjezd ke sportovištím. Doslova si vydupali nový, hojně využívaný skatepark, krásně zrevitalizovali rybník ve Vlčnově, pustili se do opravy Staré radnice, škol, školek, ulic a mostů. Připravili modernizaci sportovní haly ve třech etapách a první etapa se již nyní soutěží a brzy bude znám dodavatel stavby. Udělali také nová parkoviště (u sportovní haly, Na Šancích, u hřbitova) a zajistili cyklopruhy v Pardubické ul. a na Masarykově náměstí.

Nezaháleli ani v oblasti životního prostředí a odpadového hospodářství - vysadili velké množství stromů a dřevin. Zřídili první plochu pro volné venčení psů, zavedli svoz BIO odpadu od rodinných domů a zdarma rozdali 1500 ks hnědých popelnic. Hned zpočátku volebního období rozšířili provozní dobu sběrného dvora i o víkendech, což je dodnes velmi pozitivně přijímáno. V nedávné době prosadili vyškrtnutí kompostárny z průmyslové zóny u Markovic.

A co rozvoj města ?

Uspěli se zahájením přípravy třetí fáze obchvatu kolem Markovic při jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Zároveň schválili změny Územního plánu ve prospěch výstavby bytů a jednají s developery, kteří dodržují pravidla Územního a regulačního plánu města.

Jako perlička na závěr patří jen snad to, že vyřadili masového vraha J.V. Stalina ze seznamu čestných občanů našeho města. Zhodnocení je proto na každém zvlášť. Mnoho dalších projektů mají rozpracovaných a na mnohé bude muset město hledat finanční prostředky. Nicméně pro koaliční stranu, která si prošla prvním volebním obdobím na radnici to není vůbec špatné vysvědčení.