Report ze zasedání zastupitelstva 19.9.2022

19. září 2022
Report ze zasedání zastupitelstva 19.9.2022

✌ Tak dnes poslední zasedání zastupitelstva v tomto volebním období. Předně chceme poděkovat za to, že jste nám v roce 2018 umožnili aktivně vést město a věříme, že nám umožníte pokračovat i v následujícím období. Ale teď už k tomu, co se dnes projednávalo. Zase tu máme pět nejdůležitějších bodů:

1️⃣ Finance města, se stále drží na dobrých úrovních a první polovinu jsme měli lehce nadprůměrnou oproti odhadům našeho finančního odboru. Je ale s velkou neznámou jak moc rozpočtu "zatopí" přicházející studenější počasí. A to i proto, že již prví městské organizace žádají o zvýšení příspěvků na provoz. Nicméně je fajn, že nestopujeme investice a opravy, ale pokračujeme i v nich. Ohledně energií i město půjde příkladem a již probíhají opatření na snížení energetické náročnosti jednotlivých budov.


2️⃣ Podáváme žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, abychom mohli ještě zlepšit třídění odpadů. Pokud dotaci ve výši 85% dostaneme, tak již v příštím roce zavedeme adresný svoz papíru a plastu od rodinných domů, stranou nezůstanou ani sídliště. I toto řešení nám v dalších letech pomůže držet náklady vs. poplatky za odpady na udržitelné výši.


3️⃣Už na minulém zastupitelstvu jsme schválili, že půjdeme do rekonstrukce sportovní haly na Tyršově náměstí. Což je pecka. Výběrové řízení na zhotovitele stavby již probíhá, pokud se nic nezadrhne, tak samotná stavba započne již v prvním měsících roku 2023 a hala bude pro veřejnost uzavřena cca 1,5 roku. Dnes jsme schválili úvěrový rámec na tuto modernizaci a to ve výši 150 mil. Kč. Prošlo to, máme radost, tato obrovská, ale léta potřebná, investiční akce se konečně začíná rozhýbávat.


4️⃣Zvýšené ceny pohonných hmot nedopadají jen na každou domácnost, ale i na sportovní kluby. Dnes jsme proto schválili navýšení dotací, aby především mladí sportovci mohli vyrážet na jednotlivé sportovní akce. Celkem to dělá sice docela dost peněz, ale opravdu nemůžeme po dvou letech COVIDové přestávky nechat opět děti sedět doma a nenechat je sportovat.


5️⃣Další dvě velké parcely v průmyslové zóně Západ jsou prodány. Dvě společnosti využily svého předkupního práva na odkup dalších pozemků. Zároveň jsme navýšili cenu za 1m2 na 990Kč/m2 bez DPH. Za nás by ta cena měla být ještě o něco vyšší, ale v tuto chvíli nám to garantuje víc pracovních míst v Chrudimi a to ve firmách, které z Chrudimi pocházejí. Z toho máme opravdovou radost.

Tak snad po dalším jednání zastupitelstva nashledanou, přátelé.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Sociální služby v Chrudimi - díl 2.

Sociální služby v Chrudimi - díl 2.

Představujeme vám druhý díl, v němž se dozvíte více od Radního Aleše Nunváře. Jeho působnost v Chrudimi zahrnuje Odbor sociálních věcí, pod který spadá Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim (CSSP), a také další sociální neziskové organizace, s nimiž město úzce spolupracuje. Pan Nunvář nám přiblíží zbývajících pět služeb, které poskytují pomoc lidem nejen z okolí Chrudimska.

Sociální služby Chrudim - díl 1.

Sociální služby Chrudim - díl 1.

Radní Aleš Nunvář má v Chrudimi na starosti Odbor sociálních věcí, do jehož sféry spadá Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim (CSSP) a také další sociální neziskové organizace, se kterými město spolupracuje.