Piráti na Hackathonu ČRA - IoT 2017

27. listopadu 2017
Piráti na Hackathonu ČRA - IoT 2017

V pátek, 24. listopadu 2017, se pardubičtí Piráti Andrej Ramašeuski a Ondřej Češik zúčastnili soutěže, pořadané společností České Radiokomunikace, Hackathonu, zaměřeného na Internet věcí (IoT). V průběhu akce se jim podařilo zprovoznit prototyp protipovodňového čidla, napojeného na síť LoRa.

V porovnání se stávajícími systémy, sledujícími hladinu vodních toků, nabízí navržené řešení menší energetickou náročnost a delší životnost na baterii, což výrazně zvyšuje spolehlivost včasného hlášení před mimořádnou situací. Navržený prototyp obsahoval jednoduché ultrazvukové čidlo vzdálenosti a rádiový modul Lora Click. Data, přenesené přes síť LoRa, se následně prostřednictvím MQTT gatewaye, navržené týmem Pirátů přenášela do už existujícího hydrologického informačního servisu společnosti Mopos Communications, a.s.

Radiokomunikace nejsou jediné, kdo u nás Hackathony, tedy soutěže v programování čehokoli, pořádají. Například jeden s tématem ecommerce u nás pro vývojáře chystá v prosinci společnost Rockaway. Hackathony se pořádají všude na světě a kladou si za cíl vyvíjet nová a neotřelá řešení daných zadání.

Tyto soutěže jsou důkazem toho, že IT systémy jdou dělat i bez horentních sum za jejich realizaci a že mnohdy dobré nápady a jednoduché řešení jsou to, co si tento obor žádá. Otevřené zdrojové kódy a open software potom dávají možnosti jednotlivé systémy dále jednoduše upravovat a vylepšovat.

Pozn. autorem obrazku je Adam Hecl (publikovano na ihned.cz)