Chrudimští Piráti plní sliby, otevírací doba sběrného dvora prodloužena

31. května 2019
Chrudimští Piráti plní sliby, otevírací doba sběrného dvora prodloužena

Chrudimští Piráti splnili další ze svých předvolebních slibů a prosadili prodloužení otevírací doby sběrného dvora. Od 1. 6. 2019 bude sběrný dvůr otevřen každou sobotu až do 18:00. Zároveň se také podařilo prosadit změnu v ceníku odpadů, která se týká stavební suti. Každý občan může odvést do sběrného dvora až 200 kg stavební suti ročně zdarma.

Ing. Aleš Nunvář, místostarosta odpovědný za odbor životního prostředí, který má v gesci odboru také politiku města v oblasti nakládání s odpady, prosadil další bod pirátského programu. Ve spolupráci s Technickými službami města Chrudimi se mu podařilo zajistit prodloužení otevírací doby sběrného dvora. Občané města tak budou mít k dispozici více času na odvoz odpadu z jejich domů a zahrádek.

V rámci odpadové politiky se začal měnit také ceník odpadů. První změnou je možnost odvézt do sběrného dvora stavební suť do 200 kg ročně zdarma.

,,Tato změna je jedna z prvních. Budeme nadále usilovat o zlepšení cen za zneškodnění odpadu v našem městě. Pro příklad, v Pardubicích mohou lidé do sběrného dvora zdarma přivést staré pneumatiky, u nás se za to zatím platí. Nyní tedy provedeme srovnání cen a služeb okolních sběrných dvorů, a poté vytvoříme adekvátní ceník odpadů pro naše obyvatele,” vysvětluje místostarosta Ing. Aleš Nunvář.

Město Chrudim připravuje projektovou dokumentaci na velký separační sběrný dvůr, který by měl stát v bývalém areálu Transporty. Tento dvůr bude vybaven třídicími linkami, kompostárnou a dalšími moderními technologiemi. Občané města budou moci využívat i svoz bioodpoadu.

Od 1. června se v areálu sběrného dvora také otevírá Reuse centrum. To nabídne občanům možnost zbavit se stále funkčních věcí (elektroniky, nábytku, automobilových součástek aj.). Zboží si pak za nižší cenu mohou koupit zájemci z řad občanů, a vdechnout tak nový život a smysl věcem, které by jinak skončily v kontejnerech.