Bytová a sociální politika

Otázka dostupného bydlení je velmi skloňována. Město by mělo být schopné udržovat byty v jeho majetku. Prodej bytů hluboko pod tržní cenou není řešením, odpovědnost za opravu bytů převádí město na kupce. Byt v majetku soukromé osoby může zůstat do budoucna nevyužit, případně se stát předmětem spekulací, když oproti tomu na “čekací listině” na městský byt může být nejeden zájemce. Propojení občanů napříč generacemi a jejich zapojení při plánování a realizaci projektů.

Bytová politika

• v rámci bytové politiky je nutností zajistit pravidelné opravy bytů, tedy peníze z nájmu se musí vrátit zpět do údržby bytů.
  • je nutné vytypovat možnosti zřízení nových bytů - využít stávající prázdné prostory v majetku města.
  • další možnost je nová výstavba, kdy by bylo vhodné využít pozemků města na novou bytovou výstavbu. K tomuto bychom chtěli využít tzv. vídeňský model
  • podpoříme zavedení tzv. startovacích bytů pro mladé za dostupný nájem na omezenou dobu.

Sociální politika

• podporujeme sociální terénní práce
  • chceme, aby senioři zůstávali ve svém přirozeném prostředí
  • v rámci propojení generací sympatizujeme s projekty, kde dochází ke spolupráci seniorů a dětí ve školkách, školách. A to jak státních tak soukromých, alternativních.

Podpora schůzek s občany při plánování a realizaci projektů

Nejdůležitějším bodem je podpora schůzek s občany při plánování a realizaci projektů města. Neboť právě široká veřejnost z různých cílových skupin nejlépe zná své potřeby a dokáže je vyjádřit (hřiště pro děti, multifunkční centrum aj). Na odbornících pak je konečná realizace.