Rozlouskneme Skřivánek, ať je kde bydlet

Pro mladou rodinu je sehnat dostupné bydlení v Chrudimi tvrdý oříšek. Jedním z řešení je konečně „rozlousknout“ některé rozvojové lokality. Správné řešení je proto najít férovou domluvu mezi městem a developery, kdy se dodržují pravidla a územní plán města. Nadto máme odvahu stavět byty i ve vlastní režii. Pro výstavbu chceme využít tzv. vídeňský model bydlení.

YT_poster_v_G7dGOFfD0uw Spuštěním videa dojde k načtení obsahu třetích stran z portálu YouTube.
IMG_6455 (Velké)
Aleš Nunvář a Daniel Lebduška

Ceny bytů jsou na historických maximech a sehnat byt nebo stavební parcelu za slušnou cenu je nadlidský úkol. Víme, že parcely nerostou na stromech, ale v Chrudimi máme hned několik rozvojových oblastí, v nichž je potřeba začít stavět. Současné rozvojové oblasti města jsou dnes zaminované vlastnickými a právními spory. Ty musíme velmi rychle rozlousknout.

Ihned po vyřešení chceme sami začít stavět městské nájemní byty a navazující služby v jejich blízkosti. V mezičase začneme připravovat projekty a potom stavět z dotací a PPP projektů byty, komunitní bydlení, ale také rozšiřovat školy a školky.

Správné řešení je:

Stavět na rozvojových lokalitách městské nájemní byty v souladu se vznikající Bytovou koncepcí města Chrudim, v níž jsou byty rozdělené do třech kategorií - na komerční, sociální a byty pro potřebné. Zároveň nesmí být městské byty jen dírou na peníze, ale minimálně musí generovat prostředky na opravy.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Co je Vídeňský model bydlení?

Vídeňský model spočívá v tom, že by Chrudim na třicet let pronajala pozemek bance, která by na něm postavila nájemní byty. Investici by si banka splácela z nájmů a po uplynutí nájemní doby by dům převedla na město. Dohoda města s bankou by obnášela i regulovanou cenu nájmu. Podporu takových projektů již vyhlásila první banka v ČR a další budou následovat.

Co když to rozlousknout nepůjde?

Pokud na současných rozvojových místech nepůjde nalézt dohodu, je možnost najít i jiná místa. Chrudim stále nemá vyčerpány všechny rozvojové možnosti a nemůže si dovolit brzdit výstavbu nových budov. Vhodnými změnami územního plánu se toho dá rychle dosáhnout.

Co je to ten PPP projekt?

Jednoduše řečeno se jedná o partnerství mezi městem a soukromou firmou, která pomůže městu zařídit něco, co je pro město složité - v tomto případě banka zafinancuje stavbu nových bytů snáze než samotné město, které by si u dané instituce muselo půjčit peníze s určitým úrokem.

Co všechno bude obsahovat nová Bytová koncepce města?

Základní rozdělení do třech kategorií - na komerční byty s plným nájemným, sociální se sníženým nájemným a byty pro potřebné, které budou fungovat i jako startovací. V Bytové koncepci chceme zároveň prosadit plán na zvýšení počtu městských bytů.