Rozsekneme Bohemku do roka a do dne

Do roka a do dne budeme mít v Chrudimi jasno, jak to s již 10 let zavřeným hotelem Bohemia bude. Chceme, aby vzniklo podzemní parkoviště (a to i za finanční spoluúčasti města), které pomůže vyřešit dva problémy jednou ranou. Dopomůže jak k otevření hotelu, tak i chytře pomůže vyřešit parkování.

YT_poster_v_uQLD-bmraec Spuštěním videa dojde k načtení obsahu třetích stran z portálu YouTube.
IMG_6378 (Velké)
Aleš Nunvář a Ivo Diblík

Při parkování na pouze povrchu by nemohlo vzniknout veřejné prostranství se zelení a lavičkami, ale všude by stála auta. Navíc by nová parkovací místa byla pouze pro hosty hotelu a občané z okolních ulic by stále neměli kde zaparkovat. To odmítáme a předkládáme vlastní řešení, jak problém s Bohemkou rozseknout do roka a do dne a to vcetne podzemního parkování.

Proto do 30.9.2023 bude jasno, jak to bude s parkovištěm u hotelu Bohemia. Na stole jsou dvě možnosti. První je domluvit se s majitelem hotelu, společností HOMA Holding, na spolufinancování podzemního parkoviště. Druhou je vypovědět smlouvu o pronájmu parkoviště a postavit parkoviště plně za městské peníze.

Správné řešení:

Dohodnout se na spolufinancování stavby podzemního parkoviště. Uděláme vše pro toto řešení, které vyřeší současný nedostatek parkovacích míst v lokalitě na Bídě a okolí a zároveň nedostatek hotelového ubytování v Chrudimi. Myslíme však i na případ druhé možnosti. Máme zanalyzovaný postup po finanční, právní i dopravní stránce.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Proč se otevření tak dlouho vleče?

Zavřený hotel, plot, rozbitá okna, lebeda a bodláky. To je aktuální stav, který již 10 let hyzdí Masarykovo náměstí. Na počátku byla idea pronajmout městský pozemek na 50 let za 1000 Kč ročně soukromému investorovi, který by postavil podzemní parkoviště sloužící jak obyvatelům, tak hotelu.

Jenže potom přišel zásah policie, vyšetřování, obvinění z pokusu o dotační podvod a hotel i se závazky k městu změnil majitele. Rok za rokem tak plyne nový majitel nekoná a po městu chce, aby mu povolilo nestavět parkoviště podzemní, ale jen povrchové, které je pro něj investičně levnější. To odmítáme a považujeme za nezbytné tento neutěšený stav konečně rozseknout.

Kolik by muselo město dát peněz na postavení podzemního parkoviště?

I. Varianta spoluúčasti - ve variantě fifty-fifty odhadujeme finanční náročnost této stavby pro město Chrudim na maximálně 20 milionů korun.

II. Varianta vlastní výstavby - počítáme s horní hranicí ve výši 40 milionů korun.

Když HOMA Holding hotel prodá, závazky platí dál?

Ano, platí - i nový majitel musí respektovat platnou smlouvu a jednat s městem o bezodkladné výstavbě. Správné řešení je obnovit v co nejrychlejší době provoz hotelu.

Kolik parkovacích míst to městu přinese?

Podle posledního návrhu by mělo vzniknout celkem 97 parkovacích míst. Zhruba polovinu bude potřebovat k provozu hotel. Pro občany města by tedy mělo být nově k dispozici nejméně 48 parkovacích míst.

Má smysl odkoupit hotel Bohemia?

Odkup hotelu by byl velmi finančně náročný. Město Chrudim nemá dostatečné know-how na to, jak provozovat takto velký hotel, který ještě ke všemu není uvnitř dokončen. Tím by vznikly další nutné investice. Dále také nedává smysl přestavět hotel na byty. Původně projektované hotelové pokoje dlouhodobému bydlení hrubě nevyhovují a opět by to vyvolalo velké investice k získání cca 20 bytů.

Připojte se k petici

Souhlasíte s tím, že auta mají spíš parkovat pod zemí, než aby ubírala zeleň ve městech?

Podepište petici za vybudování podzemního parkoviště u hotelu Bohemia - je to správně řešení celé lokality.

qr-code